fbpx

Hvor er provinsen i Årets Pressefoto?

Der er kommet en tråd på Facebook, efter artiklen her er udgivet, som måske er relevant at læse i forbindelse med indlægget her.

Jeg synes ÅP er en fremragende platform til både at fremvise alt det vi kan som fotojournalister i Danmark, og til at hædre kollegaer, der har ramt noget særligt i løbet af året. Der er så høj kvalitet, at konkurrencen selvsagt er benhård. Det kan man også se på daglig basis, på trods af massive nedskæringer hos dagbladene, hvilket selvsagt vil påvirke den samlede kvalitet af det, der kommer ud på tryk eller elektronisk.

Men, for jeg synes der er et men. Faktisk er der to.

Det ene ”men” er: Hvor blev provinsens klare aftryk af i Årets Pressefoto, hvor de nominerede netop er udvalgt? Der er ikke ret meget repræsenteret i en hovedstadsdomineret konkurrence. Et enkelt dygtigt jysk dagblad plus JP, en tv-region på Bornholm og en freelancer fandt vej gennem nåleøjet ud af de 31 nominerede.

Det kan skyldes mange forhold, og det er muligt jeg skyder ved siden af. Den risiko tager jeg. Men jeg savner et tydeligt aftryk fra provinsen, hvor der dagligt bliver taget rigtigt mange gode billeder. Hovedstaden er naturligvis altid dominerende med de store dagblade. Det er naturligt. Så måske det er fordi vi ikke stoler nok på os selv, og ikke sender nok ind til ÅP og tager kampen op? Så er det selvforskyldt og kræver bare en opfordring til at vise hvad vi kan. Måske vilkårene er så meget ringere i provinsens medielandskab, at det ikke er muligt at lave rigtig god fotojournalistik sat op mod de tilbageværende store dagblade?

Det andet ”men” handler om hvad vi vil med ÅP. Er ÅP til for at vise hvad der laves af god fotojournalistik, på de vilkår der nu er, i et tumultarisk evigt foranderligt medielandskab? Det synes jeg det er, og derfor synes jeg det er lidt skævvridende, at DMJX studerende deltager i den samlede konkurrence, og dominerer den med en tredjedel nominerede. Det kan selvfølgelig være fordi de bare er hamrende dygtige, hvilket jeg tror de er, men det kan jo også skyldes, at der er særligt gode forhold til at bedrive fotojournalistik af høj kvalitet på DMJX. Tid til opgaver og sparring, som den almindeligt arbejdende fotograf ikke har.

Skal ÅP derfor afspejle hvad fotojournalistikken kan henover året, vil det være naturligt at lave en selvstændig kategori for de studerende, hvor de hædres for deres fine arbejde, og så lade de øvrige kategorier være for de dagligt hårdtarbejdende fotografer. Det vil give plads til en mere rigtig afspejling af hvad der produceres på daglig basis på medierne. Vel vidende, at vi ikke alle kan gøres tilfredse, for der er stor forskel på arbejdspladsernes vilkår for fotojournalistik, og forskel på om medierne bakker deres fotografer op i at deltage i ÅP.

Der tages så mange gode fotos, og produceres så meget god video ude i landet, som vi ikke ser på ÅP. Det ville jeg gerne se mere af. Derfor først og fremmest en opfodring til at deltage i ÅP, men også en opfordring til at tilpasse Årets Pressefoto, så det giver en bedre afspejling af virkeligheden.

PS: Med førstnævnte risikovurdering in mente, så ser jeg ikke mig selv som en sur, bitter gammel fotograf. Men jeg er dog fra provinsen. Jeg har heldigvis gode vilkår på TV2/Fyn hvor jeg arbejder med både video og fotojournalistik. Men jeg vil bare så gerne se en større helhed på Årets Pressefotos, der afspejler en større del af mediebilledet fra hele landet, end det ser ud til at være i dette års ÅP.

Med venlig fotohilsen, Morten Albek

l1021154

No Comments

 • Niels ahlmann

  Hej Morten
  Jeg var dommer ved årets pressefoto og jeg var glædeligt overrasket
  Hvor meget godt fotografi der kom fra Danmark. Næsten alt sammen projekter laver i provinsen. Det lidt udefinerbare sted, hvor tre ud af fire danske dommere bor.
  Og så det med de studerende. På listen bliver alle praktikanter opført som DJMX og ikke deres arbejdsplads. Hvis de gjorde det, ville det se noget anderledes ud.
  Tak fordi du deltog og gjorde konkurrencen bedre. Og tak for billedet med de to mænd i bilen. Det smiler jeg stadig af
  Vh Niels Ahlmann Olesen

 • Morten Albek

  Hej Niels. Tusind tak for din kommentar. Jeg tror det ville være godt at vise hvor fotograferne (de studerende kommer fra), så det bliver tydeligt for udenforstående, at der er en geografisk spredning. Jeg er glad for du kan lide billedet af de to mænd i bilen. VH Morten

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Morten Albek Photography

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading